De la ce vârstă începe să sune ceasul biologic al bărbaţilor

De la ce vârstă începe să sune ceasul biologic al bărbaţilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Femeile primesc cea mai mare atenţie în privinţa fertilităţii, deoarece au un număr limitat de ovule la naştere şi trebuie să se confrunte cu modificările cantităţii şi calităţii ovulelor începând cu vârsta de 35 de ani. Medicul endocrinolog specializat în reproducere Jane L. Frederick atrage atenţia asupra faptului că puţini bărbaţi (re)cunosc că şi ceasul lor biologic ticăie, cu toate că, spre deosebire de acum patru decenii, mai mulţi dintre ei ajung să aibă copii la peste 45 de ani. Frederick subliniază, de asemenea, că „riscul de a dezvolta o afecţiune medicală sau de a fi expus la toxine creşte odată cu vârsta pentru bărbaţi”, ceea ce îi poate face mai puţin fertili.

Faptul că nivelul de testosteron se reduce la bărbaţi pe măsură ce aceştia avansează în vârstă este subliniat tot de medicul endocrinolog Frederick. Acest nivel scăzut de testosteron le poate afecta şi capacitatea de a avea un copil. „Acest fapt le poate provoca o scădere a dorinţei sexuale, probleme cu erecţia şi dificultăţi în a obţine ejaculare - toate contribuind la infertilitatea cuplului. Rămân multe necunoscute în ceea ce priveşte bărbatul în vârstă şi infertilitatea. Cercetările ulterioare ne vor oferi o mai bună înţelegere a impactului vârstei asupra infertilităţii masculine”, a explicat medicul, citat de Yahoo Life, potrivit clickpentrufemei.ro.

Mai puţin fertili, odată cu înaintarea în vârstă

Un studiu realizat de Şcolile medicale Beth Israel Deaconess şi Harvard a analizat pacienţii care au beneficiat de fertilizare in vitro (FIV) şi a constatat că, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 42 de ani au avut cele mai mici şanse de concepere, şi la bărbaţi şansele s-au redus odată cu înaintarea în vârstă, chiar şi la cei ale căror partenere erau mai tinere.

Medicul urolog T. Mike Hsieh a declarat pentru Yahoo Life că, deşi „nu există atât de multe date” despre fertilitatea masculină ca în cazul celei feminine, „creşterea vârstei paterne este asociată cu declinul numărului de spermatozoizi, cu scăderea calităţii acestora, a volumului spermei, testosteronului şi capacităţii de a avea activitate sexuală”. Este în general acceptat că vârsta paternă avansată începe la aproximativ 45 de ani. Un alt urolog, medicul Paul Turek, expert în fertilitatea bărbaţilor, a adăugat că, după 50-60 de ani, la bărbaţi se instalează o „scădere definitivă” a fertilităţii în comparaţie cu bărbaţii mai tineri, din cauză că anumiţi factori de risc cresc pe măsură ce bărbaţii îmbătrânesc.

Citit 2302 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.